Friday, December 16, 2005

Koska saadaan podcasting-mainostilaa myyntiin myös Suomessa?

AdAge MediaWorks (vaatii rekisteröinnin) kertoo suuressa maailmassa podcasting-mainonnan tiimoilta syntyvän firmoja kuin sieniä sateella. Jutun perusteella bisnesideana näyttää kaikilla oleva "connecting listener with advertisers" eli podcastaajille tarjotaan mahdollisuutta ulkoistaa mainoshärdellin pyörittäminen, ja mainostajille taas kohdennettua mainostilaa ihmisten luureissa.
(ken ei jaksa rekisteröityä AdAgeen niin tässä eksemplaareja jutussa mainituista firmoista: Podtrac, RadioTail, Audible WordCast, Fruitcast ja Castfire)

Alati uusia markkinointikanavia kaihoavana innostuin kovasti, paljon enemmän kuin esim. blogimainosverkosta: perustakaapa joku nyt nopsaan meillekin vastaava putiikki.


7 comments:

Anonymous said...

Minusta tässä on taas logiikka niin sanotusti pyllyllään.

Mainostajat vain miettivät kovasti, että miten he voivat häiritä ihmisiä siinä mitä he ovat tekemässä (esim. kuuntelemassa podcasting-lähetyksiä) sen sijaan, että he miettisivät, kuinka he voisivat lähteä tarjoamaan sellaisia sisältöjä, joita ihmiset oikeasti haluavat.

Sen päivän kun näkisi, ettei keskeytysmainontaa yritettäisi tunkea joka paikkaan, erityisesti ei on-demand -medioihin!

Minna said...

Kukas tässä keskeytysmainonnan perään haikailee? Jännittävää logiikkaa muuten myös Pirkalta: tuhmien mainostajien salaliitto pitää ihmisten kiusaamista parhaana markkinointiviestintänä, ja tekee kaikkensa jotta asiat eivät paremmiksi muuttuisi... Vaikeaa kyllä uskoa. Mainostajat kun harvemmin ovat niin kovin kiinntyneitä mihinkään tiettyyn mainonnan muotoon tai tapaan. Mainostajia, tai ainakin minun asiakkaitani, kun kiinnostaa oikeastaan vain se, saavatko he mitään vastineeksi mainospanostuksilleen.
Ettet nyt vaan olisi puhunut mainostoimistoista? ;-P

Mutta siis tarkennus: minua kiinnostavat kanavat, johon voin suunnitella mainontaa, joka toimii. Podcasting-mainosverkkoa haikailen juuri siksi, että näen podcastingin kaltaisen on demand -kanavan mahdollisuutena suunnitella sellaista kaupallista sisältöä, jota ihmiset haluavat siinä missä niitä "oikeita" podcasting-sisältöjäkin. Muutenhan kanava lakkaa olemassa, noin mainosmielessä ainakin. En siis usko mainoskatkojen podcasting-lähetyksssä olevan tehokasta mainontaa, mutta ehkä se pahojen mainostajien salaliitto sitten...

Keskeytysmainonnasta noin yleensä: kyllähän se loppuu kun tilalle tulee muita mahdollisuuksia, sanoi muna kanalle tai päinvastoin.

Mainonta ja mainosmediat kun ovat vähintääkin symbioosissa keskenään: jos on demand -kanaviin tulee/saadaan mainostilaa/-tuotteita, jotka eivät perustu keskeyttämiseen (mikäli Suomen laki sen sallii) niin tokihan niihin täytettä löytyy. Ja podcasting-mainostilaa tulee sitten kun kysyntää ja ymmärtystä asiasta alkaa sen verran että joku siitä busineksen itselleen.

Ja siihen puuhaan, siis uudenlaisten mainosmuotojen tuotteistamiseen, kaipailen podcasting-mainosverkkoa.
Tai miksei vaikka mediatoimistoa - paitsi jos Pirkka on mediatoimiston edustajana vakavissaan sitä mieltä, että keskeytysmainonta on ainoa tapa jota edes kannattaa harkita on demand -medioissa. Sillä jos näin on, niin vedän kyllä pettyneenä takaisin kaikki ylistävät lausuntoni siitä, kuinka hyvin suomalaiset mediatoimistot ovat lähivuosina pääseet kärryille siitä, millaisia markkinointikanavia ja -mahdollisuuksia maailman digitalisoituminen on tuonut tulleessaan.

Mutta tuskin nyt kuitenkaan tarvitsee sanoja syödä. Paitsi jos pahojen mainostajien salaliitto on ujuttanut lonkeronsa myös mediatoimistoihin!

Anonymous said...

Pelkään itse vain sitä, että mahdollisuus ostaa mainoksia on demand -mediaan voi pahimmillaan johtaa laiskaan mainonnan suunnitteluun (ja myös laiskaan median ostamiseen, että tulee meidänkin puolemme tästä asiasta :-).

Pelkään siis sitä, että luonteeltaan jo hyvin erityyppiseen mediaan tehdään sitä samaa perinteistä tuubaa, jota muualtakin jo tulee.

Jos mainonnan kohdentaminen tehdään käyttäjiä ja sisältöjä kunnioittaen, niin homma on OK. Jos podcastingin tekijä saa itse päättää, mitä mainontaa lähetykseen tulee, niin homma toimii.

Eli, jos kohdentaminen on aitoa, niin mainontaa saa tulla. Lievä skeptisyys tässä kai kuitenkin sallitaan...

Anonymous said...

Yön yli nukuttua piti vielä tulla tarkentamaan (lue: selittämään).

Ensimmäisessä kommentissani oli varmasti mukana paljon omaa frustraatiota. Sekä meillä talon sisällä että osalla mainostajilla on blogeihin ja podcasteihin sellainen näkökulma, että niihin voi lähteä vasta sitten, kun sinne voi ostaa mainontaa.

Minä pidän tätä ajattelua oikeasti osin laiskuutena. Sen sijaan, että mietittäisiin oikesti uusia tapoja hyödyntää blogeja ja podcastingeja, halutaan vain jatkaa samaa vanhaa "tehdään mainos ja laitetaan se jonnekin" -ajattelua. Paljon tehokkaampia ja parempiakin tapoja hyödyntää näitä uusia kanavia nimittän olisi!

En siis todellakaan vastusta blogi- ja podcasting-mainosverkkoja, mutta niitä odotellessa tulisi miettiä, että onko mainonnan ostaminen niistä se järkevin tapa toimia tässä uudessa maailmassa, vai tulisiko meidän toimia ihan toisin.

Anonymous said...

Pirkalle sanoisin että laiskaan mainonnan - ja mediastrategioiden - suunnitteluun valitettavasti ei on demand -kanavia tarvita, sitä kyllä tehdään ihan sujuvasti jo nyt. Luulen että on demand -kanavassa päinvastoin olisi pakko petrata: niinkuin Minna sanoi, jos siellä koettaa käyttää vanhoja kikkoja, siis vaikkapa mainoskatkoja, niin eipä niitä podcasteja kovin kauaa ihmiset lataile.

Ja tuohon Pirkan selityskommenttiin : kyllä on demand -kanaviin pitää ja ihan varmasti pikapuoleen tullaankin kehittämään ostettavaa mainostilaa, ja siinä ei ole mitään pahaa - jos asenne ja mainostuote on oikea. Hyvää sisältöä tuottava julkaisija saa palkan vaivoistaan ja pystyy pitämään palvelunsa ilmaisena ja tuottamaan lisää hyvää sisältöä, mainostaja saa todella sitoutuneet yleisön ja yleisö saa lisäarvoa.

Tosin kehityshän ei mene hyvään ja oikeean suuntaan jos meikäläisen markkinointiviestinnän kehityksen primus motorit, siis media- ja mainostoimistot, ovat Pirkan kanssa samassa leirissä. Silloin varmasti saammekin iloksemme mainoskatkoja podcasteihin.

Anonymous said...

"Tosin kehityshän ei mene hyvään ja oikeean suuntaan jos meikäläisen markkinointiviestinnän kehityksen primus motorit, siis media- ja mainostoimistot, ovat Pirkan kanssa samassa leirissä. Silloin varmasti saammekin iloksemme mainoskatkoja podcasteihin."

Päinvastoin - kuten äsken yritin sanoa - en usko, että mainoskatkoja lisäämällä mihinkään mediaan luodaan hyvää markkinoinnin tulevaisuutta.

Minusta on hyvä, että vaikkapa hyviä podcasting-lähetyksiä tuottavat tai blogeja kirjoittava ihmiset saavat palkan vaivastaan.

Mainoskatkoja en kuuluta lisää mihinkään mediaan. Kuulutan sitä, että jokainen meistä miettisi, onko perinteinen mainos (vaikka uudessa kanavassa) järkevin tapa kohdata kuluttajia. Helpoin tapa se saattaa olla meille, jotka olemme sekä tottuneet suunnittelemaan mainoksia että ostamaan mediatilaa.

Kuten Alexx sanoit, laiska media- ja mainonnansuunnittelu on mahdollista nykyisinkin ja sitä on paljon (ja ehkä jokainen meistä on sitä myös tehnyt).

Entä jos vaikka podcasting-mainosverkkoa odotellessa yritys alkaisi tuottaa omia, kohdennettuja podcasting-lähetyksiään tarkkaan valitulle kohderyhmälle?

Minna said...

"Entä jos vaikka podcasting-mainosverkkoa odotellessa yritys alkaisi tuottaa omia, kohdennettuja podcasting-lähetyksiään tarkkaan valitulle kohderyhmälle?" ehdottaa Pirkka.

No niin, vihdoinkin!;-) Juurikin tuohon tarpeeseen sitä podcasting-mainosverkkoa tmv. kaipaan: tahoksi, jonka avulla tavoitan helposti asiakasyrityksilleni sopivat kohderyhmät, ja josta saan selvät hinnat sille mitä tavoittaminen maksaa. Itse kun en näiltä ns. palkkatöiltäni ehdi esim. kylliln kattavasti kartoittamaan sitä, kenellä kaikilla suomalaisilla on esim. iPod tai vastaava ja mistä he käyvät siihen täytettä hakemassa. Radioasemien verkkosivulta? Blogeista? iStoresta?

Mainonnan suunnittelun vastuulla on sitten "tuottaa podcasting-lähetyksiä" joita kohderyhmät haluavat. Jos ei toimi, eli ei ladata, niin paska juttu ja itseään saa syyttää. Samoinhan se muukin mainonta toimii.

Ihan siis tämän perinteisen kolmiyhteyden mukaan: asiakas voi keskittyä siihen että tuote on kunnossa, mainostoimisto siihen, että tarina on kunnossa ja medianmyyjä/välittäjä (podcastinverkko tmv.) siihen että kuluttajat kohtaavat tarinan mahdollisimman relevantissa kontekstissa. Noin karkeasti rajaten.

Kaikkien etu kun olisi varmaankin se, että jokainen voisi keskittyä siihen, mikä kiinnostaa ja missä on edes jossain määrin pätevä. Ylilyontejä, pissikamppiksia ja virhearviointeja kun tapahtuu minun kokemukseni mukaan eniten juuri silloin kun markkinointipäälliköt päättävät ryhtyä sisällöntuottajiksi tai mainonnansuunnittelijat pähkimään mediaratkaisuja.

Mediatoimistojen loikkauksista väärille tonteille ja niiden seurauksista en sitten mitään tiedäkään ;-)