Wednesday, November 30, 2005

Millaista mainontaa mutsis haluaisi?

Pihtiputaan mummoja on markkinointileijonien puheissa käytetty kuvaamaan sitä kansanosaa, jolle tärkeiden asioiden tärkeys pitää vääntää rautalangasta. Kuten uusien teknologisten innovaatioiden eli vimpainten välttämättömyys ihmisen eksistenssissä, muodikkaat ilmiöt ja ylipäätään kaikki oikeasti kiinnostava. Kun ne nyt vaan ei muuten tajuu.
Jos nyt hiukan kärjistää ;-)

Vaan asiallisemmin ottaen, mummoasenne on kyllä olemassa jossain kohtaa markkinointiketjua kun katsoo millaisia tuotteita +50-naisille mainostetaan ja millaisia ei (seuraavat huomioni pohjaavat siihen että selaan ET-lehteä, Gloriaa ja ValittujaPaloja työpaikan vessassa. Ja että olen tuleva kohderyhmän edustaja.).

Kategoriat ovat :
  • Luontaislääkkeet: kökköä artikkeliliitemainontaa, jossa joku "lääkäri" tai "julkkis" selittää miten on mahtavaa tököttiä.
  • Ihana ikä: eläkerahastoja, joiden turvin iloiset mummot ja vaarit ajelevat harlikoilla. Seura- tai kylpylämatkoja, joissa samat mumpat virnuilevat kokouikkaireissa sambatunnilla. Teeskentele nuorempaa kuin olet -tuotteita: ryppyrasvoja, hiusvärejä, kauneushoitoja, laihudusroinaa, kirurgiaa jne. Kuvissa aina korkeintaan 30-vuotiaita naisia.
  • Terveysosasto: älä pissaa housuun -tuotteet, eroon suonikohjuista -tuotteet jne.
Näin hiukan kärjistäen.

Outoa on se, että miksi valtava määrä toimialoja ja yrityksiä aivan selvästi välttelevät parhaansa mukaan sekä puhuttelemasta +55-vuotiaita naisia että huomioimasta heitä tuotekehityksessä. Kuitenkin tutkimusfirmat ovat todistelleet jo pitkään naisten olevan kriittisiä lenkkejä perheiden ostopäätöksissä (myös autojen ja elektroniikan osalta) ja kenellekään ei varmasti ole yllätys se, että terveet ja toimeentulevat suuret ikäluokat kohta jyräävät kaikki optimikuluttajina.

Huomisen mummoja on siis paljon, heillä on siis paalua ja valtaa käyttää rahojaan.
Ja itse asiassa, ne mummot eivät enää ole mummoja, vaan terveitä, aktiivisia ja kukoistuskauttaan eläviä "ylipääostojohtajia" (chief purchasing officers) sanoo Marti Barletta Marketingprofs.comissa. Vaikea uskoa että nämä naiset näkevät mitään mielenkiintoista Tena-kamppiksissa tai iloisissa kuvapankkieläkeläisissä. Tai että heidän autonostopäätökseensä vaikutetaan ultimate-äijämaailmaan sijoittuvilla tarinoilla, jossa tuotteen uniikit myyntiargumentit ovat numero- ja kirjainyhdistelmiä ja peiteltyjä lupauksia seksistä kauniiden naisten kanssa.

Suomessa mummovallankumous kuluttajakaartissa tulee ajankohtaisemmaksi nopeammin kuin monissa muissa Euroopan maissa. Meidän suuret ikäluokkamme ovat Elinkeinoelämän valtuuskunnan mukaan hiukan vanhempia kuin muualla Euroopassa tai Jenkeissä, ja lisäksi kuoleman epätasa-arvoisuus veivaa tilastoja: miesten kuolleisuus Suomessa on työikäisten ikäryhmässä noin kolminkertainen naisiin verrattuna.

Näyttää vähän siltä, että mainos- ja markkinointiala on jälleen yhden kriisin edessä: himottu edelläkävijäryhmä ei enää kohta olekaan 20 - 30-vee ja miespuolinen, vaan +55 ja nainen.

Ehkä parin vuoden kuluttua huolestuneet kansalaiset eivät enää voivottele henkka&maukka -abrien bikinipimuja vaan.... niin, mitä? Millainen mainonta puree koulutettuun ja kriittiseen, kultturelliin ja nirsoon, elinvoimaiseen ja emansipoituneeseen aikuiseen naiseen?

Pystyvätkö nykyiset mainostoimistot ymmärtämään millaisessa maailmassa 2000-luvun +50-vuotias nainen elää, ja mikä hänet saa innostumaan. Suomalaisissa mainostoimistoissa kun yli 50-vuotiaita naisia on luovissa rooleissa, öööh, onkohan yhtään?

Vai tarvitseeko mainonnan tekijän ymmärtää kohderyhmää? Riittääkö se, että toimisto osaa tehdä yleismaailmallisesti hyvää mainontaa, sellaista joka saa kaikkien puntit vipattamaan.
Onko +50 naiset -kohderyhmän huomioiminen enemmän sittenkin mainostajan haaste? Jos on oikeita tuotteita, toimivaa mainontaa on paljon helpompi tehdä.

Minä kyllä tykkäisin kun kun olisi mummoautoja, ja -videopelejä ja -i-podeja ja -kaljaa.
Mutta ehkä se on liikaa vaaditua kun vasta viime vuonna saatiin aikaan ensimmäinen naisauto

4 comments:

Anonymous said...

Kiva, suorastaan reipas juttu! Vaikka tää otsikosta päätellen on tarkoitettu meikäläisen jälkikasvulle, voinen jutun aiheena olevan kohderyhmän aitona edustajana panna pari kommenttia. Ekana: minä ja kaltaiseni ollaan kaikkien mainostajien ja myyjien painajainen, ei osteta mitään mitä ei tarvita ja tarvitaan aika vähän. Tokana: viis veisataan trendeistä ja brändeistä ja mistään must tai in -jutuista. Ja vielä: harrastetaan ennen muuta yksilöllistä elämäntapaa, ei lennetä pululauman mukana puuhamaasta toiseen. Kauheeta porukkaa, yrittäkää vain myydä meille jotain!

MrsRobinson

Minna said...

Kiitosta vaan:-)

Itse asiassa myös minä alan olla (+35) markkinoijan painajainen - siis itseni :-).

Hyvät mainokset voivat huvittaa ja viihdyttää ja saada minut muistamaan brandin, mutta ostopäätöksiini ne eivät juurikaan vaikuta. En välitä siitä mihin merkkiin pukeudun tai millaisella autolla ajan. Musiikkimakuni tulee päivä päivältä ekletisemmäksi, samoin muu viihteen kulutus. Maksan kyllä nurisematta asioista, jotka minusta ovat sen arvoisia, mutta aika harvat asiat nykyisin enää ovat... Ja yleensä ne arvokkaat asiat ja tavarat ovat sellaisia, joita ei juurikaan mainosteta ja joita ei tavarataloissa vastaan tule. Yksilöllisiä löytöjä. Hyvää palvelua. Kokemuksia. Tapahtumia.

Anonymous said...

Vai tarvitseeko mainonnan tekijän ymmärtää kohderyhmää? Riittääkö se, että toimisto osaa tehdä yleismaailmallisesti hyvää mainontaa, sellaista joka saa kaikkien puntit vipattamaan.

Tässä on se homman ns. kluu. Vaikka meille on opetettu, että pitää tietää kenelle puhuu ja ymmärtää, että kohderyhmällä on oma kieli, niin moni näkee homman heti niin, että nää on niitä, joilla on hampaat sohvatyynyjen välissä hukassa ja karvoja korvissa.

Aivan samalla tavalla on menty metsään, kun on tehty nuorille mainontaa. Nimittäin silloin aika moni varhaiskeski-ikäinen suunnittelijakin menee niinsanotusti skuttaan ja laittaa leiskaan kaiken sen minkä vaan on nähnyt Dazed&Confused-lehdestä, tajumatta kuitenkaan tekemäänsä.

Autentisuus.

Piruvie, se on se mikä toimii kohderyhmästä riippumatta. Kyllä sitä kolajuomaakin juodaan yli viisvitosena, enkä yhtään seniorimainosta ole nähnyt.

Joskus oikeasti olen ihmetellyt kun asiakas on sanonut, että pitäiskö meillä olla senioreille oma viesti? Miksi? Onko teidän tuotteenne jotenkin erilainen kun täyttää 60? Miten se tuote muuttuu? Eikös se ole ihan sama tuote, eikö siitä tule ihan sama fiilis kuin ennen?

Vai tarkoittaakohan ne vaan isompaa pistekokoa leipiksessä?

Anonymous said...

Voi jihuu! Nyt törmättiin älykkääseen mainontablogiin ilman anttimaista kyynisyyttä. Tänne reppuni heitän.